Met elkaar praten is belangrijk in het hebben van goede relaties, zoals met je partner, gezinsleden, vrienden. Praten over wat er in je leeft, je gevoelens, leidt tot verbinding, gezelligheid, intimiteit etc. en daarmee wordt, welke relatie dan ook, liefdevol, gezellig en waardevol!

Het is heerlijk om goede gesprekken te voeren met de mensen om je heen, en om daardoor echt in verbinding komen te staan met de ander. Niet alleen praten over ditjes en datje, koetjes en kalfjes of het uitwisselen van de meest urgente huishoudelijke agenda punten, maar ook echt met elkaar praten, contact maken, uitwisselen wat je ten diepste bezighoudt.

Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Jean-Philippe Laurenceau blijkt, dat praten over wat er in je leeft, je gevoelens, leidt tot veel intimiteit en daarmee wordt, welke relatie dan ook, liefdevol, gezellig en waardevol!

Maar vaak is het best moeilijk om te zeggen wat je bedoelt. Mannen vinden het soms lastig om duidelijk te zeggen wat ze voelen, en vrouwen hebben wel eens de neiging om wat ze voelen heel groot te maken waardoor er dan veel emotie ontstaat en de mannen zich of onbeholpen voelen of zich terug trekken. Gevolg: er valt niet veel meer te praten, want er ontstaat teleurstelling, boosheid, onbegrip en afstand.

De volgende 5 tips kunnen je helpen om samen met je man, vrouw, zus, vriend(in), buur(vrouw/man) of ouders een goed gesprek te voeren:

1) Zorg voor rust

Zorg dat je niet gestoord kunt worden. Spreek af mobieltjes weg te doen en om tijd voor het gesprek te nemen. Dus niet als je heel moe bent of over een half uur weg moet. Heb je alle twee een drukke agenda, spreek dan gewoon af wanneer je samen bij gaat praten.

2) Luister

Het lijkt makkelijk, maar dat is luisteren soms niet. Soms denk je al te weten waar de ander heen gaat, en ga je alvast invullen wat de ander wil gaan zeggen. Of je gaat direct jouw kant van het verhaal verhalen. Onderbreek elkaar niet als de ander jou iets vertelt. Goed luisteren doe je met behulp van LSD (makkelijk te onthouden zo 🙂 Luisteren – Samenvatten . Doorvragen. Knik of hmmm alleen maar even, zodat de ander het hele verhaal kan vertellen. Leef je in en leef mee. Daarna kan jij het verhaal vertellen en luistert de ander.

3) Focussen

Om echt contact te maken is het belangrijk dat je gefocust blijft. Blijf bij het onderwerp en wees specifiek. Ga niet in algemeenheden praten met dingen als: ‘je hebt het ook niet makkelijk de laatste tijd’. Benoem het onderwerp en maak het persoonlijk door persoonlijke vragen te stellen hoe het is voor die persoon. Spreek dus in “IK”: ik vind, ik voel, ik denk, en vermijd ‘men’, ‘iedereen’ en vooral ‘jij’. want dat roept vaak verdediging op. Spring ook niet van het ene naar het andere onderwerp, maar stuur handig terug naar; ‘we hadden het over’ …

4) Wees openhartig

In een intiem gesprek houd je geen dingen achter, heb je geen verborgen agenda’s, en is er met een mooi woord ‘zelfonthulling’. Je vertelt de ander iets persoonlijks over jezelf. Zelfonthulling geeft verdieping aan het gesprek. In het ideale geval is dat tweerichtingsverkeer. Stel tussendoor zelf ook vragen als: ‘begrijp je dit’, ‘herken je dit’, ‘hoe kan dat’ en ‘wat bedoel je precies’.

5) Wees positief

Een positieve sfeer is belangrijk als je een goed gesprek hebt. Al is het alleen al omdat je dan samen een positieve ervaring creëert, waardoor je nog vaker goede en gezellige gesprekken met elkaar gaat voeren. Toon respect voor elkaars mening, en reageer vriendelijk en positief. Eindig altijd met iets gezelligs, goede eigenschappen, iets wat iemand goed doet, of wat je waardeert.

 

Gastblogger

Linda Koornneef, Eigenaar Centrum voor Inspiratie & Motivatie, Coach, trainer en schrijfster. Schrijft blogs over gelukkig leven, gezond eten, genoeg bewegen, graag werken, gezellig samen en goed verzorgen. Slogan: ‘Doe wat werkt en wees wie je bedoeld bent te zijn, gebruik je talenten, wees gelukkig!’

In het centrum voor inspiratie en motivatie worden cursussen, trainingen en coaching gegeven. Voor meer informatie www.centruminspiratiemotivatie.nl

 

 

REACTIES, VRAGEN OF SUGGESTIES? 

Je kunt reacties plaatsen. Heb je vragen, suggesties of een interessant onderwerp waarover je graag in de toekomst een post zou willen zien. Laat het ons weten!

Voor nog meer positieve tips en quotes KLIK HIER

ARTIKEL DELEN

Leuk als je dit artikel wilt delen! Dat kun je via onderstaande linkjes doen. Zo kun je ook de mensen in jouw netwerk op weg helpen naar (nog) meer succes & Geluk! Dank je wel!